U cilju očuvanja muzičke potke našeg podneblja i drevnih, nezaboravnih nota u Pranjanima, varošici na obroncima Suvobora već petu godinu zaredom održava se Sabor violinista Srbije. Na Saboru će se okupiti dokazani majstori violine, ali i darovita deca koja su tek krenula stazama priznatih virtuoza violine.


Programski sadržaj podređen je zvucima kraljice istrumenta. Prvog dana podižu se saborske zastave uz uz zvuke himne "Svilen konac" a u većernjim satima prvog dana saborovanja rezervisan je za takmičarski deo mladih violinista. Oni će gudala ukrstiti u borbi za zvanje Najbolji mladi violinista i Zlatna violina. U kategoriji mladi violinista, priznanja će se dodeljivati i za najbolje odsvirano kolo, najbolje odsviranu pesmu i najizvornije muziciranje.


Drugog dana 19. avgusta na Saboru će se okupiti trenutno dvanaest najboljih i najpoznatijih violinista Srbije. Na stadionu će se pojaviti ime do imena i majstor do majstora! Momčilo Moma Stanojević, Perica Vasić, Elvis Veljković poreklom iz Petrovca na Mlavi, Branko Ristić iz Gornje Grabovice, Momir Jovanović iz Novog Sada, Dejan Paunović Vlauca, Saša Petrović, Siniša Dragutinović Voz iz Mladenovca, Boban Jovanović Stublinac iz sela Stubline, Dejan Radosavljević Jege iz obrenovačkog sela Iverić, Ranko Đurić iz Mionice i Igor Pejović iz Ivanjice.


Svaki od pomenutih violinista imaće 25 minuta da pokaže zašto je dobio epitet majstora violine a njima najboljima biće uručena majstorska pisma i zvanje "MAJSTOR VIOLINE" kao najviše priznanje Sabora.


Saborski odbor odlučio je da ovogodišnje nadsviravanje ne bude takmičarskog karaktera budući da se radi o petom jubilarnom Saboru na kojem će se sabrati rezultati a zaslužnim umetnicima dodeliti priznanja.

<br.>

Takođe, Pranjane neće zaobići ni poznate zvezde narodne muzike kao sto su Bojana Barjaktarević, Jelena Broćić, Radiša Urošević, Dejan Nedić Tejovac, maestro Biljana Pavković i Sneki i Panorama bend.

Program manifestacije

  • Uskoro

Domaćin ovogodišnjeg Sabora je glumac i reditelj Radoš Bajić. Njegov najnoviji film "Heroji Halijarda” sniman je upravo na području Pranjana. U čast meštana i Sabora u danima manifestacije premijerno će se prikazati pet minuta filma, koji će konačno svetlost dana ugledati polovinom oktobra. Bajić će u Pranjanima otvoriti i izložbu fotografija na kojima su prikazani detalji sa snimanja ovog istorijskog spektakla.

Kontakt

Lokacija