Obaveštavamo Vas da će se u subotu, 3. februara sa početkom u 12 časova, u Kucuri održati treći po redu Kapušnjik fest, u organizaciji Turističke organizacije opštine Vrbas i Aktiva žena KUD Žetva i KUD Zavičajno vrelo iz Kucure.


Kapušnjik fest je gastronomska manifestacija nastala sa ciljem očuvanja i negovanja tradicionalne kuhinje i običaja našeg kraja. Kapušnjik - lepinjica punjena kiselim kupusom ispečena u ulju - se kao posno jelo sprema u posne dane oko Božića.


Iako je Kucura multinacionalna sredina, ovaj slaniš može se naći na trpezi svakog domaćinstva u selu, a u vreme festivala mogu ga probati svi posetioci. Uz manifestaciju održava se i mini etno bazar, na kome će svoje proizvode izlagati lokalni i okolni proizvođači hrane, pića i predmeta domaće radinosti. Ovim putem Vas pozivamo da prisustvujete manifestaciji i uživate u pripremljenom programu.

Program manifestacije

Program manifestacije kapušnjik fest
Program manifestacije kapušnjik fest

Recept

Recept za pripremu kapušnjika Serafine Zubić.

Sastojci:


  • 400 grama brašna
  • 2 decilitra vode
  • pola svežeg kvasca
  • malo ulja
  • soli po ukusu
  • 200 grama rendanog kiselog kupusa koji se dobro ocedi

Priprema:


Sjediniti kvasac i malo šećera, da nadođe. Potom zamesiti testo sa brašnom, vodom, soli i malo ulja. Ostaviti testo da nadođe, 15 do 20 minuta. Potom napraviti loptice, koje se razviju oklagijom i staviti na njih kiseli kupus, pa ponovo oblikovati lopticu, da se testo i kupus sjedine, pa lopticu ponovo razvaljati oklagijom i ostaviti da odstoji 15 minuta. Dobijene lepinjice pržiti u vrelom ulju u tiganju ili na plotni.

Kontakt

Lokacija